Read Schuim en Asch by Jan Jacob Slauerhoff Free Online


Ebook Schuim en Asch by Jan Jacob Slauerhoff read! Book Title: Schuim en Asch
The author of the book: Jan Jacob Slauerhoff
Edition: Elsevier weekblad
Date of issue: 1952
ISBN: No data
ISBN 13: No data
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 669 KB
City - Country: No data
Loaded: 1422 times
Reader ratings: 3.8

Read full description of the books:Ik denk wel eens dat de meer melancholieken onder ons regelmatig gekweld worden door de moeizame verhouding tussen ruimte en tijd. Die laatste, ja, die schrijdt altijd wel voort. Men hoeft niets te doen om door de tijd steeds opnieuw gedefinieerd te worden. Nu is men een achttienjarige, nu een twintiger, dan een dertiger. Maar de ruimte: die vergt energie. Soms lijkt het als men op dezelfde plek blijft alsof de tijd ook een beetje stil staat, alsof alles stil staat. We weten dat de tijd zichzelf voortduwt, en we weten dat dit progressie heet te zijn. Is het ons dan kwalijk te nemen dat we rusteloos worden, altijd maar weer op zoek naar het tantaliserende groene gras, ofwel elke mogelijke plek ter wereld die niet met hier aangeduid kan worden?

Het is op z'n minst een curieus toeval: ik lees deze week twee boeken, Slauerhoff's Schuim en asch en Geert Mak's Hoe God verdween uit Jorwerd. De boeken lijken wel tegenpolen, lijken me iets duidelijk te willen maken. Voor Slauerhoff schijnt de wereld haast een speeltuin; hij stuitert en zwerft naar al haar uithoeken. In het Friese dorp dat Mak beschrijft echter, is het precies omgekeerd: het dorp is een speeltuin die wel de hele wereld schijnt, een eindige verzameling van speeltuigen met specifieke eindige functies en spelregels: de groenteboer, de kruidenier, een paar boerderijen, een slager, een dokter, en natuurlijk die heilige twee-eenheid die de immobielen onder ons staande en gaande houdt: kerk en café. Edoch, ondanks dit contrast, vonden de twee boeken elkaar. Ergens halverwege zijn relaas haalt Mak ineens Slauerhoff aan. De dichter groeide tenslotte op in Friesland, en bezorgde Jorwerd volgens Mak haar enige voetnoot in de vaderlandse literatuurgeschiedenis: zijn infatuatie met de domineesdochter in het dorp. Zo wordt terloops duidelijk dat zelfs de onvermoeibare scheepsarts, de cosmopoliete dichter van de wereld, uiteindelijk ergens vandaan kwam. In die zinne is eenieder gelijk: men kan maar op één plek geboren worden, men kan maar op één plek sterven.

Slauerhoff's karakters zijn altijd in beweging. Wat ze kenmerkt is dat ze veelal lijken te vinden wat ze zoeken, om vervolgens met verhoogde melancholie met dit zoeken door te gaan. In “Larrios” is dat mechanisme wellicht het meest zichtbaar; onze held bespiedt hierin zomaar vanuit een treinraampje in de bedwelmende hitte van Burgos het goddelijke geluk, gevat in de gracieuze vormen van een Spaanse vrouw. En zoals het met God zelf gaat, zo ook met haar belichaming: ze bestaat bij de gratie van het geloof in haar. Je Juliet in handen hebben is te stoppen met geloven; en voorts glipt ze weer weg. Maar in een ander verhaal (dat eigenlijk hetzelfde verhaal is), “Het eind van het lied”, heeft de schrijver weer precies hetzelfde voor. Hier is weer een vrouw, in weeral verschillende gedaanten, en weeral onophoudelijk onbereikbaar. “Waarom liet ik haar gaan?” verwondert onze arme verteller zich. “Om haar te zoeken – dan wist ik wat ik zocht. En toch hoopte ik haar te vinden.” In “Larrios” stelde hij al exact dezelfde vraag: “Waarom moest ik je telkens weer vinden waar ik je toch iedere keer reddelozer verloor?”

Het is de ultieme tragiek van het leven. Men zoekt jaren naar betekenis, vindt het, en door het vinden ervan verliest het precies die betekenis die het waardevol maakte. Slauerhoff trekt dat idee nog verder door in “Het einde van het lied”. Hij komt uiteindelijk bij een klooster terecht in de Krim. Het klooster ligt (natuurlijk) op een plek die het einde van de wereld lijkt te zijn, en onze vagebond zegt zelf “van het eind der wereld gekomen” te zijn. Twee uiteinden: de geboorte en de dood. Het zijn de uiteinden – wil Slauerhoff maar zeggen – waar de betekenis ligt en waar men hem dan ook zoeken moet. Dit betekent dan ook wel gelijk dat het uiteindelijke vinden gelijk staat aan sterven:
Vannacht zal ik het horen, het eind van het lied. De aarde zal het mij zingen. De aarde zal mij haar geheim uitleveren, maar mij meteen tot zich nemen voorgoed.De broeders van het klooster zingen elke nacht – hun geluid is het ultieme geluid, hun klanken de ultieme klanken. Maar de litanie stokt op haar hoogtepunt, “het geluid stortte ineen als een ondermijnd paleis.” Ze weten het einde van het lied niet, en toch proberen ze het elke nacht opnieuw. Waarom? “Omdat er een nacht kan komen dat het zichzelf verder zingt.” En, natuurlijk, hoe manifesteert zich in de speeltuin van Slauerhoff het ultieme geluid, de ultieme klank, de ultieme waarheid; hoe manifesteert zich, met andere woorden, wat zovelen God plachten te noemen? Juist: in feminiene schoonheid. Eerder in het verhaal noemt Slauerhoff haar Leucotheia, een zeenymfe in de Griekse mythologie die orakelde van net onder het wateroppervlak, die de waarheid sprak door een immer vertroebelende spiegel. Het zij gezegd: de enige weg naar verheldering is om te verdrinken, de enige weg naar verheldering is aankomen op je eindbestemming. Het einde van het lied, het einde van de wereld.


Download Schuim en Asch PDF Schuim en Asch PDF
Download Schuim en Asch ERUB Schuim en Asch PDF
Download Schuim en Asch DOC Schuim en Asch PDF
Download Schuim en Asch TXT Schuim en Asch PDFRead information about the author

Ebook Schuim en Asch read Online! Slauerhoff was a Dutch author.
He also published a few poetry works under the penname John Ravenswood.


Reviews of the Schuim en Asch


HARLEY

The phone number must be written to protect against robots

JAMES

Interesting, exciting story.

NIAMH

A wonderful piece

MUHAMMAD

A hard, shocking, but extremely useful book that makes you think!

ISOBEL

The idea is great, but sometimes the text suffers
Add a comment
Download EBOOK Schuim en Asch by Jan Jacob Slauerhoff Online free

PDF: schuim-en-asch.pdf Schuim en Asch PDF
ERUB: schuim-en-asch.epub Schuim en Asch ERUB
DOC: schuim-en-asch.doc Schuim en Asch DOC
TXT: schuim-en-asch.txt Schuim en Asch TXT