Anak Memilih Makanan Punca Sembelit Macam Nak Beranak

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Assalamualaikum,

Mak mana yang tak ada masalah langsung bab anak memilih makanan? Kalau ada Kak Kep nak gi tuntut ilmu. Huhuhu. Kak Kep nak tanya sikit. Selalu kalau mak mak nak suap makan kat anak anak. Mak mak suap semua sekali satu pinggan atau macam mana? Contoh nak suap untuk anak anak yang umur 4,3,2,1 tahun yang berderet deret tuh? Selalu kita letak nasi, lauk, sayur satu pinggan. Diorang nganga saja kan? Hihihihi

Dari satu ke satu mulut sampai habis sepinggan. Betul tak? Suasana waktu suap tuh macam mana? Adakah tenang, senang lenang, semua duduk diam diam keliling mak mak atau mak terpaksa buka pencak silat sambil terjerit jerit seperti mak lampir berkejaran sampai terlondeh kain nak mengejar anak nak suruh makan? Hihihihi.

Banyak Anak Banyak Ragam

Itu satu hal. Lagi satu hal. Apit nak ayam. Taknak sayur. Ayit nak sayur jek, taknak ayam nak telor. Apan yang sangat Jawa ikut bapak dia tuh tiap tiap hari nak tempe. Ecah nak nak nasi kosong saja. Sayur ikan ayam tempe semua taknak. Pernah tak alami situasi macam nih? Yang akhirnya, sebagai seorang mak yang normal pasti rasa nak lari dari rumah waktu tuh jugak kan? Kihkihkihkih..

mee

Sujud syukur kalau dapat habiskan semangkuk macam nih tanpa buang sayur sayur tuh.. huhu

Anak memilih makanan atau dalam  bahasa canggihnya ‘picky eater’ memang salah satu masalah utama mak mak yang ada anak kecil kecil mahupun yang besar besar terutamanya yang dah masuk sekolah rendah. Macam anak Kak Kep si abang yang sulung. Tengok sayur dan buah pun dah macam tengok apa jek. Macam alergik. Kata nak makan memang jangan harap lah.

Pening kepala nak bagi makanan seimbang. Nasi dan lauk, ayam, ikan, telor, daging semua dia makan. Dan makan memang banyak dan beria. Tiap tiap hari dia makan nasi paling kurang 3 kali atau 4, 5 kali tapi lauk dan nasi semata. Portion nasi dia pula lagi banyak dari abah dia. Memang dia makan sangat banyak tapi no sayur no buah. Adoi. Pening fikir nak bagi seimbang pola makanan dia. Banyak gila makan nasi. Tapi tak gemuk gemuk. Kurus keding jugak.

Peel Makan Si Anak Anak Dara

Yang si kakak umur 3 tahun lain pula peel dia. Kalau makan nasi. Dia makan nasi kosong dulu, lepas tuh makan lauk saja pulak. Sayur pulak makan carrot jek. Tapi nasib baik,yang nih peminat epal, pisang, anggur dan buah buah lain. Ok la dari abang. Kadang kadang tengah suap nasi tiba tiba nak mee pulak. Boleh pulak dia twist macam tuh jek. Ingat mak dia nih Nigella Lawson ke hape. Yang terer terer masak macam macam dalam masa 15 minit?? Adoi..

Lepas tuh sepanjang makan tuh, mulut tak berhenti komen macam macam gitu gini. Suap dia makan sikit seciput sampai sejam. Kesabaran kesabaran. Huhu. Yang si kakak nih memang ada masalah makan. Dia makan macam macam tapi tak berkhasiat dan tak betul betul. Semua main main. Makan nasi 2,3 suap lepas tuh taknak dah. Makan mee 2,3 suap lepas tuh nak makan coklat pulak. Memang tak elok corak pemakanan dia.

Nasib baik habis semua. Kalau tak, ikut mana yang dia berkenan.

Nasib baik habis semua. Kalau tak, ikut mana yang dia berkenan.

Yang si adik, setahun lebih tak pandai komen tak banyak songeh lagi. Sumbat jek lah apa pun semua dia bedal buat masa sekarang. Pedas pedas pun sikit sikit dia layan juga. Sayur buah pun ok jugak. Harap harap sampai besar pun sama. Cuma adik genetik macam abang. Makan kuat tapi kudut. Hihihi. Balik Malaysia tok selalu tuduh mama malas masak sebab anak anak kurus. Padahal mama masak macam macam tau. Hihihi.

dalam pinggan orang jugak yang dia berkenan. hehe

dalam pinggan orang jugak yang dia berkenan. hehe

Kesimpulan yang dapat dibuat dengan anak anak Kak Kep nih bukan dari segi selera makan. Tapi lebih kepada keseimbangan pola pemakanan yang mana diorang memilih untuk ambil karbohidrat dan protein tapi menolak serat iaitu sayur dan buah. Seperti yang kita tahu, sayur dan buah sangat penting untuk sistem penghadaman. Kurang serat bermaksud susah nak membuang air besar. Bila sembelit memang kita yang tengok nih pun rasa nak menitik air mata. Mana tak, nak berak macam nak beranak. Bukan main seksa. Kesian.

I Am A Happy Momma

Nasib baik Kak Kep jumpa jalan penyelesaian untuk bagi sumber serat yang berkhasiat pada anak anak. Dengan bantuan Meal Shakes, anak anak dah bebas masalah sembelit. Rakan rakan lain yang bagi anak mereka Meal Shakes pun kebanyakannya bagi feedback positif dan happy sebab anak anak dah terseksa lagi untuk poo poo.

 cara mengatasi sembelit 1

Pengakuan Ibu Gembira 1.0

cara mengatasi sembelit 2

Pengakuan Ibu Gembira 2.0

cara mengatasi sembelit 3

Pengakuan Ibu Gembira 3.0

meal shakes

Pengakuan Ibu Gembira 4.0

cara mengatasi sembelit 5

Pengakuan Ibu Gembira 5.0

Apa Yang Buatkan Meal Shakes Bagus Sangat?

Meal Shakes bertindak sebagai agen detoksifkasi yang mana Meal Shakes yang kaya dengan serat larut dapat membantu menyingkirkan lemak berlebihan dan sisa buangan dari dalam usus.

Ia juga menyediakan hidangan lengkap asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian dan diperbuat dari bahan semulajadi, buah buahan, sayur sayuran dan kacang soya.

Kandungan lactalbumin menjadikan Meal Shakes sangat istimewa. Ia adalah bahan terbaik yang mengandungi mikroorganisma protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga dewasa.

Meal Shakes sesuai di ambil oleh anak anak seawal setahun ke atas sehingga dewasa.

Selain itu, teruskan memberi galakan kepada anak anak untuk amalkan pemakanan sihat dengan memasukkan buah buahan, sayur sayuran dan air kosong dalam pola makanan harian. Elakkan pengambilan gula dan makanan tidak berkhasiat secara berlebihan.

duta mealshakes

Duta Kecil Meal Shakes Nur Qistina Mohd Faizal – Pemegang rekod Nombor 1 dalam kelas setiap kali peperiksaan dan mata pelajaran terbaik.

Bekalan sumber multivitamin terbaik anak anda ini boleh dimiliki dengan harga serendah RM113.75 (tidak termasuk kos pos). Satu canister Meal Shakes (544gram) ini dapat bertahan 1-2 bulan dan boleh dikongsi seisi keluarga. Amat menjimatkan.

Hubungi pihak kami untuk mendapatkan Meal Shakes hari ini.

 

Salam Sayang,

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge