Apakah punca sakit pinggang?

Kau share, Kau hado!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Seringkali kita dengar keluhan berkaitan sakit pinggang. Dulu dulu mungkin hanya orang tua sahaja yang mengeluh berkaitan sakit pinggang nih. Tapi zaman sekarang kanak kanak seawal 8 tahun pun dah mula mengeluh sakit pinggang. Mungkin setiap hari galas beg sekolah seberat 10 kilo tuh memberi kesan jangka panjang.

sakit-pinggang

Pinggang berkait rapat dengan susunan dan fungsi tulang belakang. Tulang belakang tersusun oleh beberapa ruas yang membentuk kesatuan fungsi sehingga dapat melakukan gerakan gerakan yang diinginkan seperti berdiri, mencangkung, membongkok, berpusing dan condong. Perasan atau tidak terlalu banyak pergerakan tubuh kita yang menggunakan pinggang. Bongkok ke depan belakang kiri kanan cangkung tunduk duduk semua berkaitan dengan pinggang.

Segala proses yang menyebabkan tarikan, mengoyak atau tekanan pada bahagian tersebut akan menyebabkan sakit pinggang. Ditambah pula sekiranya ada keradangan pada bahagian bahagian tersebut, maka boleh menimbulkan gejala sakit pinggang.

Sakit pinggang yang dibiarkan selama bertahun tahun akan melarat ke atas tulang belakang dan akan mengakibatkan masalah pada bahagian punggung dan menyebabkan bongkok.

Antara penyebab sakit pinggang yang lain ialah :

 • Adanya gangguan mekanikal pada struktur dan kesatuan fungsi tulang belakang.
 • Gerak atau kedudukan badan yang tidak betul di saat mengangkat barang atau beban atau ketika membongkok.
 • Memakai kasut tumit tinggi. Dalam keadaan normal keadaan tulang belakang adalah sedikit ke hadapan. Apabila ia ke hadapan secara berlebihan maka ia akan menyebabkan masalah sakit pinggang.
 • Tidur dengan alas atau tilam yang terlalu mengikut badan atau lentur. Ia mengakibatkan tulang belakang mengikut lenturan tersebut dan menyebabkan sakit pinggang.
 • Kurang bersenam terutamanya kurang melakukan regangan. Ia akan menyebabkan kelenturan sendi sendi semakin menurun. Ini mengakibatkan pinggang mudah tercedera walau hanya melakukan kerja kerja ringan.
 • Postur badan ketika duduk tidak betul. Kita cenderung untuk duduk terlalu dalam keadaan postur yang tidak betul sepanjang berada di pejabat. Ambil sedikit masa untuk melakukan regangan ringan atau berjalan jalan. Pastikan kedudukan semasa duduk betul dan tidak membongkok untuk elakkan masalah tulang belakang.

Elakkan perkara perkara penyebab sakit pinggang yang disebut di atas untuk elakkan masalah sakit pinggang yang berpanjangan. Amalkan supplemen yang bersesuaian untuk menjaga kesihatan pinggang anda serta lakukan senaman yang bersesuaian untuk mengekalkan kesihatan pinggang.

Dapatkan Set Sendi dan Otot dari Shaklee untuk kesihatan pinggang anda.

set_sendi

JK Niaga Beli Sekarang

HUBUNGI KAK KEP untuk kita sembang sembang.. ;-))

+011 252 66 427

ATAU

+974 3301 4039

(SMS/Call/Whatsapp)

 

Hubungi kami segera

Whatsapp/SMS/Call

011 2526 6427 @ 012 420 7544

PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin

Like page : CaptVitamin

Email : hasliana.mdsaad@gmail.com

Website : www.captvitamin.com

* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge