Bacaan untuk yang baru berkahwin sahaja

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Wah wah, tajuk dia.. Gosip sangat kan? Dan saya pasti sekarang nih bukan yang baru kahwin jek baca, mesti yang bujang bujang pun pantas klik nak baca ‘tips’ kan? Maklumlah persediaan di kemudian hari. Hihihi.

Takpe takpe.. teruskan membaca. Jangan leave page pulak. Hihi. Banyak info berguna saya nak cerita nih. Untuk kite kite ajerrr especially adik adik perempuan kesayangan di luar sana. Tambah tambah yang baru kahwin. Hihihi.


Kisahnya, kalau dah baru berkahwin tuh mesti lah nak kena pandai masak kan? Dulu dulu boleh lah main lauk tunjuk tunjuk jek. Sekarang nih dah kena masak untuk suami. Dah kena masak mestilah kena pandai beli ikan, beli ayam yang segar. Jadi, akak nak bagi tips sikit atau lebih sesuai panduan untuk membeli ikan segar. Tertipu sudahhhh. Ingat tips XXX ekk.. hihihi.. 

Tapi tips akak nak bagi nih lagi power dari XXX. Pernah tak dengar orang tua tua cakap, nak tambat hati suami, melalui perutnya. Bukan di katil. Pernah dengar kan? Hihihi. Kang silap beli ikan yang busuk dan tak segar. Terus suami muntah bila makan. Perang besar dik oii.

Ok tak nak cerita banyak. Di sini akak senaraikan panduan untuk membeli ikan segar :

MATA IKAN
Mata bersinar, terbonjol dan tidak merah.

INSANG
Merah cerah, tidak berlendir dan tidak gelap.

SISIK
Melekat kuat.

ISI
Melekat di tulang dan warna tidak berubah.

BADAN
Pejal dan elastik bila dicuit.

KULIT
Cerah, bersinar, basah, tidak kusam dam kering.

BAU
Masih berbau laut (segar) dan tidak busuk.

PERUT
Bila ditekan masih pejal dan keras.


So, lepas nih pegi pasar, jangan lupa belek dan kaji habis habis ikan tuh yer. Tapi jangan sampai bawa kanta pembesar nak telek ikan. Kang kena halau dengan pakcik yang jual tuh pulak. Hehe.

Yang pasti , kalau pilih yang segar nih kita masak apa pun sedap. Bau pun tak hanyir. Memang best. Sah suami menjilat pinggan. Hehe.

Cerita pasal ikan nih, tiba tiba teringat pulak pasal minyak ikan. Kalau jenis yang tak suka makan ikan segar sebab berbau hanyir. Mungkin boleh cuba OmegaGuard dari Shaklee nih. Minyak ikan terbaik dunia dan banyak manfaatnya. Senang sangat. Telan jek dengan air. Takyah nak busuk busuk.

Kalau nak try boleh lah SMS/WhatsApp “OG” ke 6011 252 66 427 untuk pesanan.

Jom baca apa yang best pasal OmegaGuard nih DI SINI
Hubungi kami segera
Whatsapp//SMS/Call (Doha) +974 33014039
WhatsApp/SMS (Malaysia & Doha)+6 011 2526 6427
PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin
Like page : CaptVitamin
Email : admin@captvitamin.com
Website : www.captvitamin.com
  
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge