Basic H : Pencuci serbaguna WAJIB ada pada setiap rumah.

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sekarang nih kebanyakan orang dah mula sedar tentang kepentingan menjaga alam sekitar. Jadi semakin ramai yang balik ke asal (back to basic). Ibu ibu sudah mula celik untuk menyusukan bayi mereka sehingga 2 tahun serta memakaikan lampin kain (cloth diaper)serta semakin ramai yang faham apa itu kitar semula (recycle) dan sebagainya.

Shaklee yang sememangnya dikenali dengan Sentiasa Berkesan, Sentiasa Selamat dan Sentiasa Semulajadi semestinya mempunyai produk yang mementingkan ala sekitar. Shaklee mengeluarkan satu produk pencuci serbaguna (ya, memang sangat serbaguna.. boleh guna untuk apa saja) yang dibuat dari bahan organik, tanpa fosfat, bio-degrable, tiada toksik dan yang paling saya suka sangat bila kita tak perlu bilas lepas gunakannya.


Apakah kegunaan Basic-H yang istimewa ini:

Sebagai pencuci

  • Cuci tandas, cuci lantai, cuci dinding, cuci pinggan
  • Cuci kesan gris dan minyak
  • Rendam baju especially baju baby. Rendam 4-5 hari pun tak berbau
  • Lap dapur. Spray dan biar selama 5 minit. Cuma perlu lap lepas tuh, takyah sental sental. Senang sangat.

Merendam sayur & buah

  • Bukan sahaja memisahkan bendasing dari sayur/buah, tapi juga meneutralkan pestisid dan pengawet yang digunakan terhadap sayuran/buah tersebut

Kegunaan keluarga (pengalaman sendiri)

  • Ubat ulser mulut. Celupkan basic-H menggunakan putik kapas & letakkan pada bahagian ulser.
  • Memandikan bayi dan kanak-kanak.
  • Ubat gigi. Titikkan 2-3 titik Basic-H ke atas berus gigi dan berus seperti biasa.
  • Untuk jerlum/sponging semasa demam. Saya juga gunakan bila anak2 mula rasa ‘dedar’ (nak mula demam). Alhamdulillah suhu badan akan turun (not advisable kalau dah strike to 38 degree).
  • Mandikan anak2 dengan Basic-H untuk menghalang gigitan nyamuk.
  • Sebagai pencuci tangan.
  • Digunakan kepada anak-anak yang menghidap ekzema

Berkebun (gardening)

  • Air siraman tumbuh-tumbuhan yang ‘berkhasiat’. Titiskan beberapa titik ke dalam botol spray yang diisi air biasa dan spray ke pangkal pokok-pokok di taman.
  • Sebagai penghalau serangga perosak. Sama seperti cara di atas cuma sembur ke bahagian batang dan daun.
  • Basuh tangan dengan Basic-H sebelum memulakan kerja berkebun.

Kegunaan rumah

  • Menghilangkan bau busuk ikan. Cuma spray saja ke dalam tong ikan.
  • Titikkan setitis ke dalam seterika stim bagi menjaga kebersihan bahagian dalamnya.
  • Membersihkan kesan getah/gula2 getah.

Mencuci cloth diapers dan cloth pad

  • Rendam CD dan CP dengan Basic-H, pasti mudah menghilangkan kesan kotoran ;)

Sangat banyak kegunaan Basic-H ni. Nak list lagi dah tak larat :D Basic-H juga dikenali sebagai pencuci 1001 guna.  You’ll know when you have it in your home. Dah tak perlu benda lain lagi dah.

Memang sangat sesuai untuk saya yang sekarang nih ada seorang bayi yang sedang merangkak. Saya tak perlu risau lagi, sambil saya mengemop sambil tuh dia merangkak sekeliling rumah. Lap perabot, mop lantai semuanya dengan Basic H.

Sambil mandikan anak anak pun saya boleh berus bilik air sekali. Tak perlu risau pencuci tersebut akan membahayakan anak anak saya.

Jadi jangan lah tunggu tunggu lagi. Ini adalah pencuci serbaguna yang perlu ada di setiap rumah. Mudah, jimatkan masa dan selamat.

* Basic-H adalah double concentrated, jadi kena dilute atau larutkan dalam air terlebih dahulu. Satu botol 475ml tapi boleh tahan lama sebab guna sikit2 saja.

Psttttt : Basic H nih one of the Oprah’s favourite stuff on earth tau ;-)).. Cuba baca di sini. Dan White House juga gunakan Basic H untuk cuci apa yang patut. hehehe


 Hubungi kami segera

SMS/Call/Whatsapp (Doha) +974 33014039
WhatsApp?SMS (Malaysia & Doha) +6 011 2526 6427
PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin
Like page : CaptVitamin
Email : admin@captvitamin.com
Website : www.captvitamin.com
  
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge