Cara Paling Mudah Berhenti Merokok

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Satu amalan yang masih lagi berlaku secara berleluasa walaupun telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Agama Islam Malaysia iaitu MEROKOK. Pelik juga ya. Walaupun dah diharamkan masih lagi ramai yang merokok. Tambahan ada yang baru nak mula merokok pun. Hmmmm. Pelik pelik.

” Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan Hukum Merokok Dari Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan”

Keputusan yang telah diputuskan adalah berdasarkan hujah hujah yang seperti berikut :
  • Terdapat pelbagai jenis racun di dalam rokok. Kajian telah menunjukkan setiap batang rokok mengandungi 6-8mg nikotin dan pelbagai bahan kimia lain. 4,000 jenis bahan kimia telah dihidu setiap kali menghidu yang boleh memudharatkan badan. Bukan sahaja kepada perokok malah kepada mereka yang berada di sekelilingnya.
  • Tabiat merokok menjuruskan ke arah penyakit serius seperti risiko barah, penyakit jantung serta masalah pernafasan. Terdapat beberapa jenis penyakit yang berpunca dari merokok iaitu kanser kerongkong, kanser mulut, katarak, ulser perut, penyakit jantung, strk, penyakit paru paru dan banyak lagi.
  • Di Malaysia, merokok telah menyumbang kepada lebih 10,000 kematian setahun. Angka yang menakutkan. 30% daripadanya disebabkan oleh 10 jenis kanser iaitu paru paru, mulut, esofagus, tekak, pankreas, pundi kencing, buah pinggang, serviks, kolon dan perut. 50% lagi kematian berpunca daripada sakit jantung dan strok. Kerajaan telah membelanjakan lebih 20 bilion setahun menanggung kos rawatan dan kehilangan produktiviti.

** sumber : e-fatwa.gov.my

Jelas dan telus mengapa Majlis Agama Islam Kebangsaan telah memfatwakan yang merokok adalah haram. Ia adalah kerana sesungguhnya merokok itu tiada satu pun memberi kebaikan malah hanya kemudharatan semata mata.

Syukur, Abg Sepet meninggalkan rokok sebelum kami kahwin. Senang sangat Kak Kep bagi syarat. Hehehe. Dalam keluarga Kak Kep tiada seorang pun yang merokok. Ayah adik tak merokok. Jauh sikit. Bapa saudara seramai 6 orang semua tidak merokok. Sepupu lelaki juga kebanyakannya tidak merokok.

Jangan benarkan mereka yang di sayangi hidu asap rokok anda.

Jangan benarkan mereka yang di sayangi hidu asap rokok anda.

Jadi, bagaimana dia nak ‘blend in’ dengan family yang semua tak merokok sedangkan dia seorang yang merokok? Hmmmm.. Berfikir panjang juga dia kan? Tapi dengan semangat yang berkobar kobar dan cinta yang mendalam.. Chewahhhh.. Dia berhenti sebelum kami kahwin. Wahhh.. Magik kan? Kuasa cinta (poyo!) hihihihi.

Kalau rasa susah sangat nak berhenti? Jom dengar pengalaman Abang PB nih… Cara ini paling senang dan mudah..

 

Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.

Kak Kep akui. Bukan senang nak berhenti merokok. Kena azam yang sangat kuat dari dalam diri dan sokongan padu dari keluarga terutamanya orang rumah. Macam abang PB nih, orang rumah perkenalkan Vivix kepada dia dalam usaha untuk berhenti merokok.

Silap silap orang rumah juga yang suap setiap hari. Sayang isteri terhadap suami memang tiada bandingan. Sanggup sampai suap tiap tiap hari untuk pastikan suami tak miss Vivix. Yang paling penting dapat tinggalkan rokok selama lamanya. Tambah tambah nak ber’baby wearing’. Takkan nak baby bau asap rokok yang melekat kat baju tuh kan? Minta dijauhkan.

Satu lagi Kak Kep nak pesan. Sekiranya ambil Vivix, mesti ada niat dan azam yang kuat kita nak berhenti merokok. Bila ada azam secara natural otak akan set yang kita boleh berhenti merokok dengan bantuan Vivix. Yang bagi rasa tawar dan rokok rasa tak sedap tuh kerja Vivix. Bila Vivix dah repair sel dalam badan pulih balik seperti sediakala maka badan akan menolak benda yang tak elok (which is kandungan rokok) jadi sebab tuh jadi tak sedap. So, bila dah rasa tak sedap dan tawar, ini lah time yang sangat baik untuk berhenti merokok.

Its all about mindset. Jangan putus asa. Azam yang kuat serta sokongan padu, InshaaAllah mesti boleh. Tak rugi berhenti hisap rokok pun, malah lagi untung kan?

Nak dapatkan Vivix? Contact Kak Kep. Ada tawaran istimewa dengan pembelian 2 botol sekaligus. Katakan TIDAK PADA ROKOK.

The End untuk Rokok

The End untuk Rokok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge