Masalah Senggugut Teruk Punca Mood Swing Tak Tentu Pasal

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Masalah masalah wanita di luar sana berkaitan period atau haid.

1. Haid tak tetap/Period not regular.

2. Senggugut/Period pain teruk berguling guling.

3. Haid/Period berpanjangan.

4. Mood sangat sangat swing waktu period.

1 dan 2 adalah masalah Kak Kep sejak zaman sekolah. Memang masalah yang tak ada kesudahan. Dilema nak berjumpa doktor malu, takut dan segan maka Kak Kep biarkan jek masalah tuh sampai lah kahwin dan beranak pinak. Tetap juga tak selesai masalah, malah makin bertambah bila mengandung, walaupun ingat tarikh last period tapi susah nak kira EDD sebab period tak betul. Tetap buat tak tau dan tak heran jekk..

Best kan kalau betul betul burn calories?? Hahahaha

Best kan kalau betul betul burn calories?? Hahahaha

Haid Tak Tetap/Period Tak Regular

Biasanya cycle period ialah 28-30 hari kan? Tapi tidak bagi Kak Kep. 45 hari, 2 bulan, 3 bulan memang perkara biasa. Setahun period 5,6 kali jek kot. Hahaha. Waktu bujang belum kahwin, lepak jek la.. Lagi suka. Sebab aktiviti harian tak terganggu. Tak leceh. Bila dah kahwin memang masalah.

Apsal tak period period nih? Mengandung ke hape.. Hahaha.. Tetiap kali delay pun dok ingat ngandung. Tah pape. Letih asyik nak saspen jek.. Bila dah ngandung pun hal lain pulak yang jadi isu.. Expected due date (EDD) pulak jadik masalah. Susah nak kira.

Scan tarikh lain. Cek saiz baby tarikh lain. Ikut period lagi lah ke laut. Check up kat KL EDD lain, check up kat Penang EDD lain. Memang pening. Doktor pun confused. Hahaha. Tambah satu lagi saspen. Saspen bila nak beranak pulak bila kiraan minggu pun ke laut. Aduihh.. Hihihi..

Senggugut / Period Pain

Sampai satu tahap guling guling ooo.. Apa teknik yang tak pernah buat. Iron panas letak atas perut.. botol isi air panas tuam atas perut.. Ponstan memang jadi best friend. Ngeri bila ingat balik telan ponstan berbijik bijik. Waktu tuh belum kenal Shaklee. Huhuhu.

Hari first period mesti berkurung dalam bilik. Badan seram sejuk. Kaki pakai stokin. Telan ponstan tido setengah hari baru lega. Kalau tak buat macam tuh memang takkan baik dan takkan lega. Hari tersebut diistiharkan sebagai hari yang sesiapa cari pasal memang peluang sangat tinggi nak kena lempang. Kahkahkah.

Shaklee Magik

Bila kenal Shaklee dan amalkan GLA Complex. Fuhhhh.. Macam magik aaa.. Dengan izin Allah SWT … pooooffffffff no more period pain. Bersyukur sangat. Sebulan Kak Kep istiqomah tiap tiap hari tak tinggalkan GLA Complex. Next cycle period tuh, cantik jekk period. Tak sakit??? Memang ajaib..

Dan sampai sekarang masih lagi amalkan GLA Complex. Period pain dah hilang dan teratur. Tiba tiba, kulit rasa macam makin tulus mulus pulak. Ishhhhh.. macam macam lah produk nih.. selalu bagi Kak Kep bonus bonus camnih tau.. lebiu deep deep lahh..

Kes Kak Kep nih lebih kurang dengan kakak cantik kat bawah nih laaaa.. Setahun tak period, memang saspen giler lah kan? Nasib baik dah jumpa penawar.

Ish tengok pokok padi tuh.. Rindu pulak kampung halaman.. Sedihhhhh.. Lambat lagi nak balik Malaysia.. Huwaaaaaa…

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge