Petua Kuruskan Badan secara Sihat

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Topik yang tidak pernah jemu-jemu dibincang atau disembangkan oleh kaum wanita ialah petua atau tips untuk kurus. Kadang-kadang rasa kelakar juga sebab topik kuruskan badan dan apa nak masak hari ini atau apa yang teringin nak makan seiringan. Lepas makan (dengan beria ia tanpa mempedulikan kalori) mulalah bising pada kawan-kawan.. “habes lahh I.. makan banyak hari nih.. naik brape kg nih??”.. hehehehe.. Topik yang tak pernah lari menjadi isi perbualan kaum wanita setiap hari.

 

Suka saya nak kongsikan di sini petua atau tips untuk kurus. Sedikit sebanyak mungkin boleh menjadi panduan kepada mereka yang ingin kurus. Kalau tak mampu buat semua pun, mungkin boleh cuba setakat mana yang boleh.

Antara petua atau tips untuk kurus :


1. Elakkan makanan ringan – Jauhkan diri daripada makanan ringan mahupun segera terutamanya makanan bertepung atau mempunyai kandungan gula yang tinggi. Yang penting ialah mengawal keseimbangan jumlah kalori yang diperlukan oleh badan dengan cara makan lebih kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit.
2. Hadkan makanan tinggi karbohidrat – Elakkan terlebih makan nasi, kentang, ubi dsb. Namun, jangan langsung tinggalkan makanan karbohidrat kerana badan kita masih perlukannya sebagai sumber tenaga.
3. Kurangkan sumber protein – Cuba kurangkan makanan tinggi protein seperti ikan, tauhu, tempe dan daging. Elok juga dipelbagaikan sumber protein untuk badan kita.

4. Pilih menu makanan yang betul – Pastikan menu makanan kita pelbagai. Masukkan sayuran dan buah-buahan kerana ia cepat mengenyangkan kita.

5. Makan banyak buah – Amalkan makan buah-buahan sebelum makan terutamanya buah-buahan seperti epal, betik, belimbing dsb.
6. Kurangkan buah manis – Cuba kurangkan makan buah-buahan yang tinggi kadar fruktosanya seperti pisang, tembikai, anggur dan mangga. Fruktosa yang tinggi akan bertukar menjadi glukosa dalam darah.
7. Banyakkan minum – Latih diri untuk perbanyakkan minum air putih. Lebih penting untuk kurangkan atau jauhkan diri dari minuman soda atau bergas. Setiap satu liter air untuk 20kg berat badan anda. Contoh : sekiranya berat badan anda 60kg, anda perlu sekurang-kurangnya 3 liter air kosong setiap hari.
8. Bersenam – Semua tips di atas untuk kuruskan badan akan lebih berkesan ataupun hanya berkesan dengan hanya kita meluangkan 30 minit hingga 1 jam untuk melakukan senaman ringan. Berjalan sekitar taman perumahan ataupun menaiki tangga juga cara terbaik untuk melakukan senaman mudah.
Inilah tips dan petua ringkas untuk kuruskan badan. Usaha yang gigih dan konsisten amatlah perlu untuk berjaya dalam misi kita untuk mengempiskan perut. Moga ada kebaikan daripada perkongsia artikel ini.
Shaklee juga turut menawarkan rangkaian produk untuk kurus secara sihat dengan mengambil supplemen semulajadi yang telah terbukti berkesan. Rangkaian produk Shaklee ini juga bukan sahaja membantu kuruskan badan malah anda akan mendapat banyak manfaat dan kesan sampingan positif sekiranya diambil secara konsisten. 
Set kurus Shaklee terdiri dari 3 konsep utama iaitu BAKAR, BUANG & BINA :
BAKAR 
Lecithin / Omegaguard – bertindak sebagai pemecah dan pembakar lemak dan kolestrol

BUANG
Herblax / Alfalfa – membuang lemak, toksin dalam badan

 BINA
ESP (untuk ibu menyusu) @ Cinch Shake (bukan menyusu) – bina otot, elak kulit menggelebeh

Anda boleh membuat pesanan tidak kira anda berada samada Malaysia atau Qatar. Kami akan memproses pesanan secara online tanpa sebarang masalah. Sebarang pertanyaan atau kemusykilan boleh diutarakan di admin@captvitamin.com

 Hubungi kami segera

SMS (Doha) 33014039
WhatsApp (Malaysia & Doha) 012 253 1301
PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin
Like page : CaptVitamin
Email : admin@captvitamin.com
Website : www.captvitamin.com
  
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge