Petua mendapat anak lelaki bijak yang bakal menjadi Al Hafiz

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Saya dah ada 4 anak perempuan, mak mentua mendesak saya beranak lagi dan berharap dapat cucu lelaki pula, maklumlah suami saya anak tunggal, jadi ibu mentua teringin cucu lelaki, runsing saya fikir hal nih”

Sering juga kita dengar keluhan ini kan? Namun, pertama sekali kita kena bersyukur. Bersyukur banyak banyak pada Allah SWT kerana memberi rezeki anak kepada kita. Ada pasangan yang dah kahwin selama 10 – 15 tahun tapi masih belum dikurniakan cahaya mata. Mereka lebih sedih lebih merana berbanding kita. Lagi tak tertahan dengan desakan ibu mertua, kaum keluarga dan soalan soalan dari masyarakat sekeliling.

Lelaki atau perempuan tidak menjadi masalah. Sekiranya betul dan kena cara didikannya . InshaaAllah yang perempuan juga boleh berjaya dunia akhirat. Boleh menjaga kita di hari tua. Boleh menjadi Al Hafidzah menjadi Ustazah yang disegani apabila dewasa kelak. InshaaAllah.

Tapi betul jugak, naluri kita sebagai manusia biasa mesti kalau boleh nak anak lelaki dan perempuan. Kalau yang ‘selang bunga’ tuh lelaki perempuan lelaki perempuan bersilih ganti tuh, memang keluarga dan kawan kawan akan tanya apa tips dapat anak selang bunga nih. Betul tak? Hihihi. Best kan? 4 orang anak. 2 pasang. Hihihi.

baby9

Hensem dan Al Hufaz.. Bayangkan.. Hehe

Untuk dapatkan anak lelaki, sumbernya adalah dari sperma. Sperma yang mempunyai kromosom XY. Manakala ovum yang dihasilkan wanita hanya mempunyai kromosom XX. Sperma yang ada kromosom Y nih lebih aktif bergerak ke ovum dengan lebih cepat tetapi malangnya jangka hayatnya pendek dan selalunya sperma ini telah tumpas di awal perjalanan manakala sperma yang ada kromosom X bergerak lambat namun hidup lebih lama. Hehe. Itu serba sedikit secara saintifik bagaimana untuk mendapatkan anak lelaki.

Kita selalu terdengar tentang faktor pemakanan salah satu cara untuk mendapatkan anak lelaki atau perempuan kan? Namun faktor ini tiada bukti sahih. Hanya kajian secara rawak. Kajian oleh para saintis di Oxford & Exter University terhadap 740 wanita, mendapati wanita yang ambil makanan berkalori tinggi ketika proses ovulasi cenderung untuk hamil anak lelaki.

Di sini ada beberapa tips yang boleh di amalkan suami isteri dalam usaha untuk mendapatkan anak lelaki.

Faktor Pemakanan

  • Isteri mengambil pisang dalam kuantiti yang agak banyak sebelum melakukan hubungan seksual kerana pisang adalah makanan berkalori tinggi.
  • Isteri minum banyak susu sebelum hamil.
  • Mengambil banyak makanan laut sekiranya merancang untuk mendapat anak.
  • Suami harus minum banyak minuman yg banyak soda seperti minuman cola (jangan lebih sangat, nanti anak lelaki tak dapat, dapat diabetes pula.. hihi). Suami juga digalakkan minum minuman berkafein seperti kopi 1 jam sebelum melakukan hubungan seks. Ini untuk merangsang sperma Y yg lebih aktif

Tahap kealkalian faraj

  • Sperma Y lebih bertahan dalam keadaan alkali. Isteri dicadangkan menukar cecairan faraj kepada beralkali dengan memasukkan cecair bikarbonat yg beralkali ke dalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan hubungan seks. Cecair bikarbonat ni boleh dibeli di farmasi.
Tahap kepuasan isteri dicapai dahulu sebelum suami
  • Salah satu cara untuk mendapatkan anak lelaki adalah isteri seharusnya mendapat kepuasan yg tinggi semasa mengadakan hubungan seks kerana sistem badan wanita akan mengeluarkan cecair beralkali yg boleh merangsang pergerakan sperma Y.

Kepada pasangan yang inginkan anak lelaki bolehlah mencuba tips tips di atas. Tapi berbalik kepada kita hanya merancang. Allah SWT jua yang menentukan. Setelah berusaha pelbagai cara, kita kuatkan usaha kita dengan doa yang tak putus putus. Walaubagaimanapun sekiranya tidak mendapat anak lelaki jangan kecewa jangan bersedih kerana anak anak semua sama sahaja tak kira lelaki atau perempuan. Yang penting bagaimana kita sebagai ibu bapa membentuk peribadi mereka sejak dari kecil. InshaaAllah.

Tetapi sekiranya memperoleh anak lelaki. Didiklah anak dari kecil supaya cenderung dalam bidang agama. Berlumba lumba ibu bapa sekarang mahukan ‘tiket’ ke syurga. Mempunyai anak penghafaz Al Quran akan memberi syafaat kepada keluarganya.

Mafhum sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca al-Quran dan menghafalnya, maka Allah akan memasukkannya ke dalam syurga dan memberikannya hak syafaat untuk 10 orang anggota keluarganya yang mereka semuanya telah ditetapkan untuk masuk neraka.” (Riwayat al-Tirmizi dan al-Nasa’i)

Subhanallah. Besar sangat ganjarannya. Bersungguhlah kita sebagai ibu bapa mendidik anak anak kita supaya menghafal Al Quran tidak kira lelaki ataupun perempuan. InshaaAllah.

Oleh itu, sebagai persediaan untuk hamil, jangan abaikan nutrisi penting perkembangan bayi dalam kandungan serta kesihatan ibu yang memerlukan banyak tenaga untuk hamil, untuk bekerja, untuk uruskan urusan rumahtangga. Antara nutrisi Shaklee yang boleh di cuba adalah SET HAMIL SHAKLEE yang terdiri dari Vitalea (multivitamin), BComplex (Asid Folik), Vitamin C (Tingkatkan imun tubuh), ESP (sumber protein), Ostematrix (sumber kalsium) dan OmegaGuard (sumber minyak ikan untuk perkembangan otak bayi). Tak perlu pening pening nak fikir untuk ambil set hamil yang mana. Shaklee terbukti semulajadi dan berkesan. InshaaAllah.

Boleh hubungi Kak Kep di Whatsapp/Telegram di +974 3301 4039 (Qatar) atau +6012 420 7544 (Pn Linda) untuk dapatkan

Set Hamil Shaklee

vita-c-plus esp-soy-protein

omega-guard b-complex vita-lea ostematrix

JK Niaga Beli Sekarang

Hubungi kami segera

Whatsapp/SMS/Call

011 2526 6427 @ 012 420 7544

Telegram / Whatsapp

+974 3301 4039

PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin

Like page : CaptVitamin

Email : hasliana.mdsaad@gmail.com

Website : www.captvitamin.com

* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Comments

    • Kak Kep says

      try la yui.. ada banyak.. jadi boleh adjust adjust mana yang sesuai dengan kita.. kalau nak try boleh contact kak kep.. special price tiptop consultation.. hehehe

    • Kak Kep says

      Memang betul.. anak lelaki dan perempuan 2,2 pun kalau boleh nak.. kalau berkaitan masuk wad di hospital pun.. untuk menunggu untuk menjaga mak ayah, hanya anak perempuan yang dibenarkan utk uruskan.. jadi kedua2 sama penting..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge