Rahim jatuh? Mimpi ngeri setiap wanita

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hari ini Kak Kep dapat ilmu baru. Nauzubillah. Mintak dijauhkan. Benda yang orang sekarang ambil remeh dan tak kisah sangat. Alasannya, alaaaa dah kuat dah sihat. Boleh lah angkat benda berat. Boleh lah gi jalan jalan kat mall. Padahal baru 14 hari.

Kak Kep ada terbaca satu kes seorang makcik nih dia cakap buasir dia pelik waktu dia gi check up kat sorang doctor. Dia mengaku yang dia memang ada buasir. Buasir yang seperti kita tahu, keluar ikut belakang (dubur) kan? tapi yang nih makcik nih malu malu dan takut nak bagi doktor check sebab dia cakap buasir dia keluar ikut depan (vagina).

Pelik kan? Kalau dah ikut depan, bukan lagi nama buasir kan? hmmm.. biasalah orang tua, memang malu nak tunjuk, sampai doktor kena paksa tunjuk untuk check apa masalah sebenar. Setelah dipujuk, makcik tuh setuju untuk check dan doktor sahkan yang makcik tuh dah kena UVP.

Tau apa UVP?

Kalau nama singkatan macam tuh Kak Kep pun tak tau. Rupanya UVP nih nama panjangnya ialah Uterovaginal Prolapse (UVP) atau dalam bahasa mudah orang kita sebut ‘rahim jatuh’.

UVP

Stage 4 dah teruk. Dah terkeluar. Ngeri.

Bagaimana boleh terjadi masalah ‘rahim jatuh’ nih.

Masalah ‘rahim jatuh’ nih disebabkan oleh ligamen yang pegang rahim tuh dah longgar dan tak kuat. Masalah nih selalu terjadi pada wanita yang berumur 40 tahun ke atas.

Apa yang menyebabkan jadi macam tuh?

1) Difficult birth – Kelahiran yang agak sukar. Bila susah maka ibu akan meneran dengan kuat dan terpaksa push banyak kali. Ini salah satu sebab masalah UVP

2) Multiple birth – Mengandung dan melahirkan dengan kerap. Bila terlalu mengandung jadi ligamen dah tak kuat sebab asyik hold ligamen ibu mengandung.

UVP2

Rahim mengembang semasa mengandung

Fuhhh.. takut kan? Masalah ini terjadi bukan sebab melahirkan anak ramai atau susah melahirkan. Tapi penjagaan selepas melahirkan patut di ambil peduli. Itu yang penting sebenarnya. Zaman sekarang, mak mak nih pantangnya cuma 2 minggu. Dah rasa sihat sikit terus buat kerja berat, angkat benda barat. Dalaman belum pasti elok atau tak elok, dah betul betul sembuh atau belum. Tapi bezakan dengan nenek kita zaman dahulu yang melahirkan anak sampai berbelas orang tapi masih sihat dan kuat bebas penyakit sehingga umur 80 tahun kan? Jadi Kak Kep percaya, penjagaan selepas pantang sangat penting. Jadi jangan ambil mudah.

Walaupun Kak Kep pengguna tegar vitamin Shaklee yang di akui terbukti buatkan badan Kak Kep rasa segar dan bertenaga seawal seminggu bersalin, tapi bab angkat berat dan turun naik tangga nih Kak Kep tetap jaga. Bertungku berbengkung semua tuh tetap buat sehingga 44 hari. Dalaman kena jaga betul betul sebab kita tak nampak. Sedar sedar rahim dah jatuh sampai keluar kan? Nauzubillah. Minta dijauhkan.

Bayangkan, benda yang patut duduk dalam badan kita tapi terkeluar. Boleh luka luka, sakit pinggang dan bermacam masalah lain sehingga kadang kadang sampai tak boleh kawal urin atau najis. Takut kan? Boleh bayang tak? Huuuu ngeri ngeri.

Kak Kep nih alergik sikit bab bab jamu tradisional yang rebus rebus akar kayu nih. Kalau ambil jamu macam tuh senang nak kena serangan resdung. Jadi untuk menjaga dalaman dan hal hal berkaitan dalaman orang perempuan nih Kak Kep pilih ‘jamu moden’ dari Shaklee iaitu Alfalfa Complex. Banyak kegunaan Alfalfa  Complex nih. Senang. Dalam bentuk tablet dan telan sahaja. Harga pun berpatutan. Tahan lama.

Antara khasiat Alfalfa Complex untuk kesihatan keseluruhan tubuh kita :

  1. Mengawal kolesterol dalam darah
  2. Merawat gangguan pencernaan
  3. Menghapuskan kolesterol jahat LDL dalam badan
  4. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
  5. Bagus untuk penghidap diabetes kerana ia mengurangkan paras bacaan gula dalam darah
  6. Mencegah edema – pengumpulan air dalam badan
  7. Mengurangkan simptom menopaus
  8. Membantu mengurangkan masalah asma dan masalah pernafasan
  9. Meringankan masalah sembelit
  10. Menyahtoksik dalam badan
  11. Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
  12. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
  13. Membantu masalah penghadaman
  14. Membantu memperbanyakkan susu ibu
  15. Mengurangkan masalah pundi kencing
  16. Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
  17. Meningkatkan kesihatan prostat
  18. Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
  19. Menghangatkan hubungan suami isteri
  20. Membantu tingkatkan kesihatan lelaki

Bagi yang nak buat pesanan Alfalfa Complex boleh KLIK SINI. Harga berpatutan hanya RM53.75 untuk 330 biji. Rugi kalau tak cuba. Produk wajib milik untuk setiap lelaki dan wanita.

JK Niaga Beli Sekarang

Kalau nak jimat lagi?? Jom jadi ahli Shaklee. Memang tak rugi. Tak semestinya untuk bisnes. Untuk makan sendiri pun boleh jadi ahli. Contact Kak Kep naa untuk ketahui bagaimana nak jadi ahli Shaklee secara percuma.

Hubungi kami segera

Whatsapp/SMS/Call

011 2526 6427 @ 012 420 7544

PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin

Like page : CaptVitamin

Email : hasliana.mdsaad@gmail.com

Website : www.captvitamin.com

* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge