Resepi Nasi Lemak tambah susu ibu

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

nasi lemak ibu menyusuWah.. Nasi lemak tambah susu ibu? Pertama kali dengar kan? Hehe. Selalu orang kita bila dengar Nasi Lemak mesti terus buat kesimpulan :

  • Tinggi kolesterol
  • Menggemukkan
  • Mengantuk lepas makan

Tapi kali nih special. Kak Kep nak bagi resepi Nasi Lemak yang sempoi dan yang paling best sesuai dengan ibu menyusu yang nak up production susu serta rendah kolesterol.

Sebabnya, resepi Nasi Lemak ini meletakkan bahan penggalak susu ibu iaitu halba atau glemer di kalangan ibu menyusu as fenugreek. Dan satu lagi santan cair digunakan.

Mak Kak Kep yg bagi resepi Nasi Lemak nih. Hehe. Tapi dia tak cakap bab penyusuan cuma dia ckp kalau letak halba dapat halau angin. Bahasa org org tua macam tuh la. Maknanya boleh buang angin angin dalam badan tuh.

photo 1

Ok lah, takmau story panjang panjang. Di sini Kak Kep story resepi Nasi Lemak mesra ibu menyusu dan menyihatkan.

Resepi Nasi Lemak Ibu Menyusu. (4 orang makan)

  • Bahan bahan
    – Beras basmathi 2 pot
    – Santan cair 2 pot
    – Hirisan bawang merah 3 biji
    – Hirisan bawang putih 2 biji
    – Halia 1 inci
    – Daun Pandan 2 helai disimpulkan
    – Air 2 pot
    – Halba / Fenugreek 1 sudu kecil
    – Garam secukup rasa
  • Cara cara membuatnya

            – Basuh beras 3 kali. Toskan air basuhan.
– Campurkan kesemua bahan tadi, bawang merah, bawang putih, halia, halba dan daun pandan.
– Masukkan santan dan air serta garam dan masakkan seperti biasa.

Dah pun siap Nasi Lemak kurang santan dan sesuai untuk ibu menyusu. Kalau Kak Kep, suka tambahkan lagi lada hitam. Tapi ini bergantung pada badan masing masing. Ada ibu tak boleh ambil lada hitam takut baby panas. Tapi Kak Kep ok. Hehe.

Sambal Nasi Lemak macam biasa la kan? Ikut selera tekak masing masing. Hehe. Lauk lauk pun ikut selera. Kak Kep telur goreng atau rebus pun dah cukup.

Tapi, kalau nak tambahkan production susu, takkan tiap hari nak makan Nasi Lemak dengan halba kan? Nanti kolesterol makin neninggi, badan ibu pulak bagai di pam pam. Nasi Lemak sekali sekala ok lah kan?

So, macam mana nak up lagi production susu? Kalau tanya pendapat Kak Kep, mestilah Set Penyusuan dari Shaklee.

Tapi sebelum ambil set nih, ibu kena faham lah. Konsep utama demand dan supply mesti apply. Kerap menyusukan baby secara direct dan bagi yg bekerja wajib pam ikut jadual. Kalau dah ikut semua tuh, dan susu masih tak ok. Baru ambil Set Penyusuan Shaklee nih.

photo 2

Banyak kebaikan dan faedah selain up kan production susu. Ibu lebih bertenaga dan tak letih dalam menjalani kehidupan seharian yang sibuk.

Kalau nak order boleh inform Kak Kep naaa..

SMS/Whatsapp “Set Menyusu” ke 011 2526 6427 / 012 420 7544

ATAU

Email ke hasliana.mdsaad@gmail.com

InshaaAllah, Kak Kep sedaya upaya bantu ibu untuk jayakan penyusuan sekurang kurangnya 2 tahun.

Bagi yang ada masalah kewangan untuk dapatkan produk Shaklee, suka Kak Kep sarankan untuk terus jadi ahli Shaklee seawal pembelian kali pertama. Penjimatan sehingga 25% tau. Banyak boleh save tau. Klik ikon di bawah untuk ketahui faedah dan cara menjadi ahli Shaklee.

photo 3

Hubungi kami segera

Whatsapp/SMS/Call

011 2526 6427 @ 012 420 7544

PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin

Like page : CaptVitamin

Email : hasliana.mdsaad@gmail.com

Website : www.captvitamin.com

* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge