Sakit Buah Pinggang : IgA Nephropathy Musuh Dalam Selimut

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

IgA-nephropathy

IgA nephropathy (nuh-FROP-uh-thee), juga dikenali sebagai Berger’s disease, ialah penyakit buah pinggang yang terjadi apabila terkumpulnya antibodi immunoglobulin A (IgA) di buah pinggang. Ini menyebabkan berlakunya pembengkakan setempat pada buah pinggang yang menjejaskan keupayaanya untuk berfungsi dengan baik. Kerosakan buah pinggang seterusnya mungkin dikesan dengan kehadiran darah dan protein dalam kencing. Simptom lain yang mungkin dihidapi ialah tekanan darah tinggi dan bengkak kaki.

Keadaan IgA nephropathy boleh berterusan perlahan-lahan bertahun-tahun lamanya. Kesannya terhadap setiap individu juga berbeza. Ada yang terus mendapati ada pendarahan dalam urin tanpa sebarang masalah tapi ada juga yang telah mengalami kerosakan buah pinggang tahap akhir.

Malangnya tiada ubat atau rawatan yang dapat memulihkan sepenuhnya IgA nephropathy, tetapi ada beberapa rawatan cadangan yang dapat memperlahankan kemerosotan buah pinggang dan impak keadaan IgA nephropathy terhadap kesihatan keseluruhan seseorng individu itu. Antaranya ialah dengan mengurangkan kolesterol dan pengambilan asid lemak Omega 3 yang ada dalam minyak ikan berkualiti tinggi.

omega-guard-shaklee

Sekiranya anda mengalami penyakit ini, produk Shaklee yang mungkin boleh membantu anda adalah:

Pengawalan kolesterol : Phytocol-ST dan Ostematrix

Omega 3 berkualiti tinggi : Omega Guard Shaklee

KLIK UNTUK BELI PRODUK SHAKLEE TERSEBUT

butang-beli-02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge