Senaman mudah untuk kempiskan perut

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kurus tapi perut buncit. Mimpi ngeri bagi lelaki mahupun wanita kan? Hehe. Saya bagi contoh kat sini beberapa senaman untuk kempiskan perut. Dengan syarat:

  • Kena buat setiap hari.
  • Dan bila mula rasa sakit baru start counting baru berkesan. Bukan start sakit berhenti. Hehe (yang nih Muhamad Ali yang ckp, bukan saya ckp.. hehe)


Nak perut macam Miranda Kerr kat sebelah nih memang seksa dan kena berkorban sikit yekk.. hihi.

Ok, jom kita tengok beberapa jenis senaman untuk kempiskan perut.



1) Bicycle exercise

Ini adalah teknik paling efektif. Ia menumpukan bahagian rectus abdominis (perut) dan juga oblique muscle (pinggang)



Caranya:
1)  Baring di atas lantai dan letakkan tapak tangan anda di belakang telinga.
2) Angkat lutut kiri atau kanan anda setinggi 45 darjah menghampiri perut anda dan lakukan seperti sedang mengayuh pedal basikal.
3)  Sentuh siku yang bertentangan dengan lutut yang anda angkat. Contohnya sekiranya anda mengangkat lutut kiri pastikan lutut kiri anda bersentuhan dengan siku kanan anda dan lakukannya berulang kali seperti anda mengayuh pedal basikal.
Pastikan anda tidak menarik leher anda terlalu ke depan. Sekadar memastikan bahu anda terangkat sedikit dan bukannya belakang badan anda. Selepas anda mengangkat lutut anda pastikan ia lurus ke hadapan tidak kira berapa darjah. Untuk memberi kesan yang maksima, angkat sedikit sehingga 45 darjah dari lantai.
2) Bangkit tubi kaki tegak (vertical leg crunch)
Konsepnya sama seperti bangkit tubi tapi memerlukan anda mengangkat kaki tegak ke atas.Senaman ini turut memfokuskan bahagian rectus abdominis (perut) 


Caranya:
1) Angkat kaki anda tegak ke atas sambil bersilang.
2) Angkat badan anda seperti anda membuat bangkit tubi biasa
Lakukan dalam 2 hingga 3 set dan dalam setiap set rendahkan kaki anda menghampiri lantai untuk memberi impak yang maksima. Setiap set anda boleh lakukan 16-18 ulangan.
3) Bangkit tubi tangan lurus (long arm crunch)

Berbeza dengan bangkit tubi tegak, anda perlu meluruskan tangan anda untuk melakukan teknik ini. Cara ini menambahkan kesukaran kerana tangan bertindak sebagai pemberat.

Caranya:
1) Baring di atas lantai.
2) Lipatkan kaki anda.
3) Luruskan tangan anda ke atas.
4) Lakukan pergerakan bangkit tubi.
Anda boleh mengubah suai teknik ini dengan memegang pemberat mahupun dumbell ketika melakukan aktiviti ini. Tetapi sebaiknya anda harus luruskan tangan anda serenjang dengan lantai. Dari aktiviti ke aktiviti anda boleh menambah pemberat mengikut kemampuan anda.
4) Bangkit Tubi Terbalik (reverse crunch

Sekiranya anda sering menggunakan kepala untuk mengangkat badan, kali ini anda menggunakan kaki sebagai ganti. Teknik ini lebih dirasai pada bahagian bawah perut namun sebenarnya ia merangkumi keseluruhan otot perut.

Caranya:
 
1) Tolakkan lutut anda mendekati dada . Bermakna belakang anda turut terangkat sekali.
2) Pastikan tangan anda bertindak sebagai tapak dengan mendepakan sedikit di atas lantai.
3) Angkat pinggul anda.
Ia merupakan tindakan yang mudah dan simple.
5) Senaman Plank (plank exercise)
Teknik ini bagus untuk memberikan kekuatan kepada otot perut dan belakang.
 Caranya:

1) Buat aksi seperti anda melakukan tekan tubi.

2) Letakkan tangan depan anda di atas lantai.

3) Pastikan belakang anda tegak menghampiri lantai dan bukannya menjauhi lantai.

4) Lakukan selama 30 saat hingga 60 saat dan lakukan sebanyak 3 hingga 5 kali.
5 jenis senaman untuk kempiskan perut. Cukup lah kot ekk. Kang banyak sangat tak terbuat pulak. Hehe. Ambil masa dalam 10-15minit sehari untuk senaman senaman di atas. Di tambah dengan Set Kurus Optimum Shaklee. Wallahhhhh. You will get abs to die for. 
Takyah susah survey harga ahli sana sini. Buat apa survey sana sini sedangkan anda boleh jadi ahli Shaklee walaupun hanya nak makan sendiri. Jom Jom. Makan vitamin kurus Shaklee, exercise seperti di atas dan kawal pemakanan. Mesti boleh. 

pssstttt : Che Ta buat bangkit tubi (sit up) 400 kali sehari. Sebab tuh dia dapat perut camtuh. Hehehe.

Hubungi kami segera

Whatsapp//SMS/Call (Doha) +974 33014039
WhatsApp/SMS (Malaysia & Doha)+6 011 2526 6427
PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin
Like page : CaptVitamin
Email : admin@captvitamin.com
Website : www.captvitamin.com
  
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge