Tips melancong (travel) dengan anak kecil

Kau share, Kau hado!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Travel itu merujuk travel dengan kapal terbang, pesawat, flight, aeroplane. Banyak faktor faktor yang perlu diambil kalau travel dengan anak kecil. Memandangkan saya adalah frequent flyer, maka boleh lah saya kongsikan serba sedikit tentang pengalaman travle bersama anak anak yang berumur 7, 2.5 tahun dan 11 bulan. 3 orang semuanya. Tanpa pembantu. Dan sewaktu anak ketiga dalam kandungan (waktu tuh dua bulan dalam kandungan) saya travel seorang diri dengan anak sulung dan kedua. Flight dari Qatar ke Penang. Ambil masa lebih kurang 18 jam bermula check in di Doha International Airport sehingga ke KLIA untuk transit ke Penang International Airport. Seorang handle 2 anak di tangan dan satu dalam perut. Saya tahan kencing selama 18 jam. Boleh bayangkan. Hehe.


Ok, tak perlu bebel bebel. Di  bawah disenaraikan beberapa perkara yang perlu diambil kira semasa travel bersama anak kecil.

Hand luggage

Jangan berangan nak fullfill 14 kilo handluggage. Travel simple sahaja. Saya hanya bawak sling bag untuk passport, dompet, handphone dan botol air dalam beg tuh serta lampin pakai buang 3,4 keping. Baju lebih, extra diaper, flusk air panas, botol susu saya guna backpack. Backpack pun saya tak penuhkan sangat sebab nanti dalam flight kanak kanak akan diberi goodies. Jadi goodies anak anak simpan dalam backpack jugak. Untuk abang yang 7 tahun tuh merayu jugak nak bawak hand luggage atau beg trunki. Saya tak setuju, sebab saya pasti akhirnya saya juga yang kena bawak itu semua. Jadi tak payah. Saya bukan jenis bagi anak makan biskut whatsoever. Satu messy dan satu lagi kalau ambil benda benda mcm tuh kebarangkalian anak nak muntah lebih tinggi. So better dont. Cukup sekadar apa yang disediakan oleh stewardess. Lagipun, budak budak bukan nak makan sangat. Lebih kepada nak main.

Stroller atau Babywearing

Saya dan suami memang paling pantang bab stroller. Satu hal susah nak handle. Satu hal bila landing, stroller nih tak ke mana mana tercampak. Tak keluar sekali dengan beg. Dan ada jugak a few times stroller bercalar teruk. Handling kat airport kita bukan tau. Tambah tambah penerbangan transit. Jadi kami memilih babywearing saja. Yang paling disukai setakat ini adalah BobaAir sebab boleh lipat jadi mcm pencil case. So senang nak letak dlm backpack. So sekarang nih saya wear baby, abahnya wear kakak. Hehe. BobaAir tuh kalau anak tidur pun selesa.

Pemilihan seat dalam flight

Kalau anak berumur kurang setahun saya sarankan untuk ambil bassinet maknanya tempat duduk kita satu family satu row depan sekali. Tapi kalau full flight ada kemungkinan juga suami terpaksa pindah ke belakang untuk beri tempat duduk pada ibu lain yang ada bayi kecil. Macam saya, anak anak semua nak duduk dengan mama. Jadi kalau suami terpaksa pindah memang huru hara jadinya. Jadi sebolehnya saya mahu kami sekeluarga duduk sekali. Tapi kalau anak dah berumur setahun ke atas, basinet tuh pun kemungkinan dah tak muat untuk dia lebih baik pilih seat belakang. Sebab seat belakang boleh angkat arm rest. Jadi anak anak senang nak tidur baring. Kalau seat depan basinet, arm rest tak boleh angkat sebab disitu tempat simpan meja makan.

Ipad, PSP dan gadget yang seumpamanya.

Jangan lah terlampau strict sangat taknak bagi anak semua gadget gadget tuh kalau nak travel. Memang kita nak anak kita menikmati pemandangan dan sebagainya tapi budak budak bukan faham itu semua. Mereka cepat bosan. Sudahnya itu juga yang dicari. Kalau boleh download movie game atau apa apa yang mereka suka dalam Ipad dan mereka boleh layan semua tuh dalam flight atau di antara waktu menunggu semasa transit. Jadi keadaan akan lebih tenang dengan adanya gadget gadget seperti itu. So mak ayah pun tak stress sangat.

Saya rasa cukup lah setakat itu dulu tips tips travel bersama anak kecil. Zaman sekarang melancong memang tak tunggu anak besar. Anytime kita boleh melancong. Jadi perlu ambil kira banyak perkara semasa travel dengan anak anak nih supaya lebih tenang dan terkawal.

Jangan lupa vitamin untuk anak anak. Kalau boleh 2 minggu sebelum travel dah boost kan immunity anak anak dengan pengambilan Omegaguard, Chewable Vita C, Meal Shakes dan Nutriferon. Kalau anak sakit, memang susah hati nak berjalan. Baik kita cegah sebelum terkena. Ubat ubatan juga jangan lupa. Bukan apa, sekiranya sakit kita perlu mereka sembuh dengan cepat supaya plan tidak terganggu.

Kalau nak vitamin untuk anak anak tuh boleh hubungi saya secepat mungkin. Sebagai persediaan. InshaaAllah kita cuba.

Hubungi kami segera

Whatsapp//SMS/Call (Doha) +974 33014039
WhatsApp/SMS (Malaysia & Doha)+6 011 2526 6427
PM di Facebook : Hasliana Md Saad / CaptVitamin
Like page : CaptVitamin
Email : admin@captvitamin.com
Website : www.captvitamin.com
  
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge